Hotline
905424953838

Kum Terapisi Eğitimi

Kum Terapisi , danışanların tamamen kendileri olmalarına olanak verir. İlgili , kabul edici ve uyumlu bir ilişkinin olduğu Kum Terapisi sürecinde çocuklar , yetişkinler ve aileler kişiliklerini tümü ile ifade edebilirler.

Canlı Chat Etkin
Satın Al

 KUM TERAPİSİ EĞİTİMİ

“Kum Tepsisi, ifade için güvenli bir araçtır. Oyun Dil ise Minyatürlerde Sözcüklerdir. (Haim Ginott)”

Kum Terapisi , danışanların tamamen kendileri olmalarına olanak verir.

İlgili , kabul edici ve uyumlu bir ilişkinin olduğu Kum Terapisi sürecinde çocuklar , yetişkinler ve aileler kişiliklerini tümü ile ifade edebilirler.

Kum Terapisi, benzersiz bir şekilde son derece esnek ve uyarlanabilir olan dışa vurumcu ve yansıtıcı bir terapidir. Kum terapisi, kaos, çalkantı, öfke ve travma yaşamış danışanlarla çalışan uzmanlar için sözel olmayan bir psikoterapotik müdahalenin yararlı olduğu bir tekniktir.

“ Kum Terapisi, uzmana sözel olarak açıklanamayacak bilgilere erişme ve ailenin duygusal atmosferini gözlemleme fırsatı verir. (Kwiatkowska)” 

Kum Terapisi Nedir?

Sözel olmayan bir iletişim aracı olarak belirli kum tepsisi metaryellerini kullanarak kişinin kendi içindeki sorunların ve kişiler arası sorunların açığa çıkarılarak işlenmesini içeren, danışan ya da uzman tarafından yönetilen ve eğitimli bir uzman tarafından kolaylaştırılan dışavurumcu ve yansıtıcı bir psikoterapi biçimidir.

Neden Kum?

Kum ilkel bir malzemedir. Doğada kayaların binlerce yılda aşınması sonucu oluşmuştur. Belki bu yüzden hepimize çekici gelir. Kuma dokunmak, kumu hissetmek rahatlatıcıdır. Düşünsenize hangi çocuk kumla oynamaktan hoşlanmaz. Hatta çoğu yetişkin hala sahilde kumlarla bir şeyler yapmayı sever.

Neden Kum Terapisi?

Özellikle çocuklar sorunlarını dile getirmekte zorlanabilir, dile getirmek istemeyebilir ya da sorunun tam olarak farkında olmayabilir. Bu sadece çocuklar için geçerli değildir tabi. Birçok insan sorunları ile yüzleşme konusunda sorun yaşar ve bu çok normaldir. Özellikle de travmalar konuşulması zor konuların başında gelir.

Bu durumda dışavurumcu teknikler (oyun terapisi, kum tepsisi terapisi vb.) bireylerin yaşadıkları sorunları güvenli biçimde ifade edebilmelerini sağlarlar. Bu süreç çoğu zaman bilinçli bir şekilde olmaz. Örnek vermek gerekirse; Bir çocuk kum tepsisine travmalarını bilinçli bir şekilde yansıtmaz. Daha çok metaforlarla yansıtabilir.

Örneğin; tepsiye koyduğu vahşi hayvanlar gerçek hayatta şiddet gördüğü insanları temsil edebilir. Ya da seçtiği bir figürün etrafına koyduğu çitler güvenlik ihtiyacına işaret edebilir. Çoğunlukla da bunların farkında değildir. Ancak bilinçli olmasa bile tepside oluşturduğu bu dünya çocuğun travması ile güvenli biçimde yüzleşmesini, çatışmalarını çözmesini, farkındalık kazanmasını ve sonuç olarak kendi kendini iyileştirmesini sağlar.

Hangi Sorunlarda Kullanılır?

Özellikle travmalar başta olmak üzere, davranış sorunları, kaygılar, çatışmalar, aile içi çatışmalar, çiftler arası sorunlar gibi hemen hemen bütün sorunlarda kullanılabilir.